ładowanie zawartości
EN

Korozja wżerowa w garnkach ze stali nierdzewnej

10-11-2013

Mam garnki ze stali nierdzewnej i zauważyłam w nich korozje wżerowa(są to malutkie wgłębienia, wiem ze powstają od solenia zimnej wody). Czy takie są szkodliwe dal zdrowia ?

 

 

W tematyce kontaktu stali nierdzewnej z solą kuchenną publikowano poradę na naszej stronie [1]. Generalnie każdy objaw wystąpienia korozji wżerowej na powierzchni naczyń do gotowania ze stali nierdzewnej dyskwalifikuje je do dalszego użytku głównie ze względów estetycznych i higienicznych, lecz nie ze względu na zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Zapoczątkowanie korozji wżerowej jest związane z aktywnym roztwarzaniem metalu przez jony chlorkowe (powstają wżery) i uwalnianiem produktów korozji stali (wodorotlenek żelaza), które mogą przedostać się do pożywania skutkując podwyższonym stężeniem żelaza, chloru i niklu. Uwalniane ilości jonów żelaza dla miejscowej korozji wżerowej nie będą negatywne wpływać na zdrowie, lecz dla osób wrażliwych na alergię na nikiel mogą już wywołać czynne efekty takiej alergii. Dotyczy to bardzo drobnych ubytków korozyjnych a nie aktywnej korozji dużych fragmentów naczyń. Naczynia ze stali nierdzewnej, które uległy miejscowej korozji w wyniku korozji wżerowej nie powinny być jednak dalej użytkowane, co jest związane z obecnością wżerów stanowiących miejsce zbierania się brudu i finalnie namnażania różnych bakterii. Powierzchnie naczyń z widocznym efektem korozji wżerowej będą trudne w utrzymaniu czystości, co wyklucza ich stosowanie, jeżeli mają zachować wymóg higieniczności powierzchni.

Literatura
[1]. Stal nierdzewna i sól kuchenna